top of page

Aikido

Na een shiatsusessie stelt men vaak de vraag wat men zelf kan doen om zijn gezondheid te bewaren en/of te bevorderen. Een ideale methode om dit te bewerkstelligen is het beoefenen van Aikido, de Japanse krijgskunst van de harmonie.

Aikido is een traditionele Japanse krijgskunst, waarin getracht wordt het evenwicht van de tegenstander te verstoren en samen te vloeien met de kracht van de aanval. Wanneer we één worden met de aanvaller, kunnen we zijn lichaam besturen alsof het ons eigen lichaam was.

Om dit mogelijk te maken moeten we op een rustige manier de situatie kunnen beoordelen en eigen lichaam en geest goed onder controle hebben. Daarom wordt in Aikido veel aandacht besteed aan houding en ademhaling. Daarnaast wordt ook geleidelijk een ontspannen soepelheid opgebouwd.

Vele bewegingen in Aikido werden ontleend aan de Japanse zwaardkunst. Om deze bewegingen goed onder de knie te krijgen, wordt  regelmatig met houten zwaarden (BOKUTO) geoefend. Ook andere wapens zoals de stok (JO) en het mes (TANTO) komen aan bod.

Aikido werd gecreëerd door O Sensei - Ueshiba Morihei en is uniek onder de Japanse traditionele krijgskunsten. Aikido is gebaseerd op de weg van de minste weerstand en belichaamt de geest van harmonie en oosterse filosofie.

Harmonie is het enige principe in Aikido. Ware kracht ligt niet in weerstand bieden, maar in het samenvloeien met de kracht van de tegenstander. Door in deze stroom mee te vloeien, kunnen oneindig veel technieken gemaakt worden die aan elke situatie zijn aangepast.

Aikido is zeer toegankelijk voor alle leeftijden en een leuke manier om geest & lichaam gezond te houden.

"The purpose of training is to tighten up the slack, toughen the body and polish the spirit"

Morihei Ueshiba - O Sensei

1883 - 1969

Founder of Aikido

bottom of page