SHI - ATSU

SHI = vinger - ATSU = druk

Het Japans Ministerie van Gezondheidszorg stelt de volgende definitie:

"Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij, zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op menselijke huid, om spanningen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren."

Letterlijk vertaald uit het Japans betekent shiatsu vingerdruk en onthult zo reeds veel over deze methode. De essentie van deze vorm van massage is het uitoefenen van (loodrechte) druk op het lichaamsoppervlak. Hierdoor worden de vingers, duimen en handpalmen gebruikt. Andere (traditionele) massage- of manuele technieken worden ook gebruikt binnen shiatsu als complementaire technieken.

Het is geen eeuwenoude methode zoals velen verkeerd aannemen maar een vorm massage die zich ontwikkeld heeft in de eerste helft van de 20ste eeuw in Japan. In 1955 was er een eerste erkenning van shiatsu door het Japans Ministerie van Gezondheidszorg nadat shiatsu met de Westerse massage werd opgenomen in de toen reeds bestaande wetgeving die de anma (traditionele Japanse massage) regelde. Het was pas in 1964 dat shiatsu een apart statuut kreeg en je enkel shiatsu mocht beoefenen als je een licentie bezat, toegekend door de staat. In de aanloop van deze wettelijke erkenning in Japan werd er uitvoerig onderzoek gevoerd naar shiatsu. Een van de belangrijke vaststellingen was dat de druktechnieken die worden toegepast bij shiatsu vooral werken op het parasympatisch deel van het autonoom zenuwstelsel dat rust en herstel brengt in het lichaam. Op deze manier kon shiatsu zich onderscheiden van andere vormen van massage en verkreeg zo zijn apart statuut.

Ontegensprekelijk werd shiatsu sterk beïnvloed door de traditionele Japanse massage- en manuele technieken, zoals bijvoorbeeld anma en ampuku (buikmassage), die reeds eeuwen werden toegepast. Naast de oude traditionele inzichten en concepten werd ook de kennis over de anatomie en fysiologie van de mens ook geïntegreerd in deze toen nieuwe vorm van massage.

"The heart of SHIATSU is like a mother's love. Pressure of the finger causes the spring of life to flow"

Tokujiro Namikoshi (1905-2000)

Shiatsu 132
Shiatsu 132
press to zoom
Shiatsu 128
Shiatsu 128
press to zoom
Shiatsu 139
Shiatsu 139
press to zoom
Shiatsu159
Shiatsu159
press to zoom