Gezondheid & shiatsu

Shiatsu is geen medische behandeling en vervangt deze ook niet. Ik stel geen diagnose en behandel geen ziekten of (fysieke, psychische of acute) aandoeningen. Indien u medische problemen heeft, dient u eerst een arts te raadplegen. Uw arts zal u in dit geval het gepaste advies en hulp geven. Vraag of shiatsu voor uw eventuele medische situatie een probleem kan vormen.

Shiatsu is hoofdzakelijk een techniek die ernaar streeft het lichaam in optimale conditie te houden. Vandaar er ook vaak gesproken wordt van "Health Supporting" of het ondersteunen van de gezondheid. Bij shiatsu gaat men ervan uit dat gezondheid meer is dan het enkel uitblijven van ziekte, het is een algemeen welzijn op alle niveaus van de mens. Het gaat er om het gehele lichaam soepel en in evenwicht te houden en periodieke shiatsumassages dragen daartoe bij.

Shiatsu heeft een positief effect op alle belangrijke lichaamssystemen van de mens. Zo verbetert shiatsu de circulatie, versoepelt het lichaam en verhoogt de weerstand van het lichaam. Shiatsu bevordert de energie in het lichaam en harmoniseert het inwendige milieu. Er ontstaat meer evenwicht op niveau van de weefsels en de structuur maar ook op emotioneel en mentaal vlak.

Wetenschappelijk onderzoek in Japan toonde aan dat de specifieke technieken die worden toegepast bij shiatsu vooral werken op het parasympatisch deel van het autonoom zenuwstelsel dat rust en herstel brengt in het lichaam. Dit verklaart de zeer ontspannende effecten die zeer kenmerkend zijn.

Shiatsu is zeer veilig en dit word ook aangetoond door ondermeer het wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Europese Shiatsu Federatie (ESF). De studie werd uitgevoerd onder de leiding van Professor A.F. Long van het departement gezondheidszorg van de Universiteit van Leeds (UK) en vond plaats in Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in 2006 en 2007. 948 mensen namen deel in de studie waar de ervaringen van shiatsu en de effecten werden bestudeerd over een periode van 6 maanden.

De voornaamste voordelen en effecten van shiatsu aangetoond door het onderzoek:

 • 95% van de deelnemers ervaren een verhoogde relaxatie en een gevoel van kalmte;

 • 71% van de deelnemers hebben meer energie;

 • 71% van de deelnemers voelen zich meer in staat er tegenaan te kunnen gaan;

 • 79% van de deelnemers maken een positieve levensstijl veranderingen met betrekking op de voedingsgewoonten en beweging;

 • 82% van de deelnemers vermelden een algemene verbetering met het vertrouwen in de gezondheid.

 • 86% van de deelnemers vermelden een positief effect op:

  • stress en ​spanningssymptomen;

  • spieren en gewrichten (inbegrepen rug en houding);​

  • laag energiepeil en vermoeidheid;​

  • spijsvertering;

  • ...

Deze positieve ervaringen en voordelen vermeld in de studie zijn consistent voor de drie landen. En deze bleven ook bestaan.

Het samenvattende en het volledige rapport zijn beschikbaar op de website van de ESF onder de rubriek "Research Project Final Report".